Категории

Автори

Поезия

Крак подлагат, а после доволни ме разпъват на кръст, Анонимен автор

"...Крак подлагат, а после доволни ме разпъват на кръст талашитен и ръждиви от цинизъм пирони ритуално забиват в очите ми. Аз обаче напук ще живея... Ще простя на душите им черни. Със светени сълзи ще облея на палача ръцете студени."

Пречка е на себе си глупеца, Пенчо Славейков

Пречка е на себе си глупеца, пречка е на другите мъдреца.

За да останеш, за да си потребен, Веселин Ханчев

За да останеш, за да си потребен, за да те има и след теб дори, ти всяка вещ и образ покрай тебе открий отново и пресътвори.

Трънлив и сляп е на живота ребусът, Дамян Дамянов

Трънлив и сляп е на живота ребусът, на кръст разпъва нашите души. Загубил всичко, не загубвай себе си – единствено така ще го решиш!

Светът, когато мръкне пред очите ти, Дамян Дамянов

Светът, когато мръкне пред очите ти и притъмнява в тези две очи сам слънце си създай и от лъчите му с последния до него се качи.

Когато от безпътица премазан си, Дамян Дамянов

Когато от безпътица премазан си и си зазидан в четири стени, от всички свои пътища прерязани нов път си направи и пак тръгни.

Когато си на дъното на пъкъла, Дамян Дамянов

Когато си на дъното на пъкъла, когато си най-тъжен, най-злочест, от парещите въглени на мъката си направи сам стълба и излез.

Зова смъртта. На този свят съм сит, Уилям Шекспир

Зова смъртта. На този свят съм сит: достойнства – родено лицемерие, нищожества – придаващи си вид и гаврата с човешкото доверие, и с чест – удостоени подлеци, и с девственост търгуваща нечестност, и силата – в ръцете на скопци, и съвършенство – в мрак и неизвестност, и с вид на вещ, на сведущ – глупостта, и в глупост обвинена прямотата, и творчеството – с вързана уста, и истината – в служба на лъжата. Отдавана бих напуснал тази кал, но, друже мой за тебе ми е жал.

Войни ще смажат крехката творба, Уилям Шекспир

Войни ще смажат крехката творба, метеж пиедистала ще разбие. Но времето нетленната резба на песните ни няма да изтрие.